İlkler


İlk El Bilgisayarım:

Casio FX-880P; Basic dili destekli, 2 satır ekranlı, bilimsel hesaplar yapabilen, el bilgisayarıdır. 1995 yılında yanında gelen kitaptaki örnekleri kullanarak oyun, karmaşık formül hesaplama gibi şeyler yapmıştım. PEEK ve POKE komutlarını denerken, belleği silen program yani ilk virüsümü de istemeden yazmıştım.

İlk Masaüstü Bilgisayarım:

1997’de Kadıköy Yazıcıoğlu’ndan toplama bilgisayarım oldu. Yaklaşık 1500$ fiyat ile sadece kasa ve Vestel marka CRT monitör olarak almıştık. CD sürücü, ses kartı, ekran kartı dâhil değildi. Windows 95’i haftada bir kurduğumu hatırlıyorum, devamlı bir şeyler bozuluyordu. Bilgisayar dergilerindeki tüm programları kurup deniyordum, özellikle oyun tanıtımları (demo) güzel oluyordu.

İlk Dizüstü Bilgisayarım:

Dell Inspiron 6000, 2006 yılındaki aldığım ilk dizüstü bilgisayar oldu. Windows XP döneminde fena değildi. MEGEP ile ilgili görevleri bu bilgisayar ile yaptım. Linux ile denesem hala çalışabilir.

2010 gibi yine Dell Studio 1557 aldım, tam o dönemde blender ve Unity gibi programlar ile uğraşmaya başladığım için dizüstü kısa sürede yetersiz kalmaya başlamıştı. 2012’de hala kullandığım kasa PC’ye geçtik.

İlk Telefonum:

İlk Nec DB2000 (gsmversus.com/nec-db2000), 2000 yılında askerde aldığım Telsim hatlı kontörlü telefon. LG, Motorola gibi birkaç “tuşlu telefon” daha oldu ama artık kimse böyle tuşlu telefon kullanmıyor. Çalar saat ve basit oyunlar gibi şeylerin dışında kullanım hantaldı.

2005’te aldığım “Palm Treo 650” ilk akıllı telefon olabilir ama günümüze benzemediği için buraya yazayım dedim. 6-7 yıl sonra birden bire çalışmamaya başladı, ekran karardı. Özellikle klavyesi ve dokunmatik ekranı çok kullanışlıydı. Tombul ve ağırdı (178 gram) ama seviyordum.

İlk Akıllı Telefonum:

2012’de aldığım “Samsung S1 Plus”, minnacık 4” hafif bir telefondur. Üzerinde gelen Android 2.3 sürümü kısa sürede eskimişti, Android 4.4 ise biraz yavaş da olsa çalışıyor. Pili yenilesem de pek gitmiyordu, ekran ve kamera ise orta seviye bir telefondu (hala çalışıyor aslında).

Sonrasında 2015’te “Meizu M2 Note” (bozuk) ve 2018’de Sony Xperia XA1 (hala çalışıyor) gibi başka telefonlar da aldık.

Şu anki 2020’de aldığım “Samsung A01”, ilk telefonuma çok benziyor. Ekran boyutu ve pil kapasitesi düşük, ama kamera ve ekran parlaklığı orta diyebiliriz.

İlk İnternet Modem:

56K Rockwell çevirmeli bağlantı ile bağlandığım ilk modemimdir. 2000 yılı sonrasında ise ADSL bağlantıya geçtik, uzun bir süre de Türk Telekom altyapısı ile ADSL kullandık. Bağlantı kötü gibi gözükse de o yıllarda ilk çok oyunculu oyunları oynayabiliyorduk. Mesela Microsoft’un oyun platformu zone.msn.com oyun odaları ile CD’niz var ise o oyunun çok oyuncu ile oynanmasını sağlıyordu. “Rainbow Six: Rogue Spear” oynayabiliyorduk, klan üyeliğim (Dark Angels) bile olmuştu.

1 yıl 3G modem, 6 yıl Superonline Fiber 24 Mbps bağlantıları sonrasında ise şu anda Millenicom VDSL 100 Mbps bağlantımız var.

İlk Fotoğraf Makinesi:

2002 yılında 1 Megapixel 16 MB hafızalı kameram DXC106 diye dijital makine Yazıcıoğlu’ndan almıştım. Tabii ses ve video kalitesi yoktu, 2-3 yıl sonra “HP M425” model 5 Megapixel dijital kamera ile rahatladık. O zamanlar şarjlı kalem piller kullanılıyordu. Pil takma kapağının plastiği kırılmasaydı bayağı daha kullanırdık. 2010’da aldığımız “Samsung ES73” ise hala çalışıyor.

SLR makine olarak 2013’te Mediamarkt’tan “Canon 600D”, bu kamerayı Hayyam Pasajı’nda değiştirerek 2020 yılından beri aynasız SLR “Canon M100” şu anki kameramız.

Diğer cihazları çok önemsemiyorum, ilk tablet, ilk akıllı saat, ilk televizyon veya ilk yazıcı/tarayıcı bahsetmedim.


Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.